Kasvisruokailijan ravintolisät

Kasvissyönti on yleistynyt erikoisruokavaliosta vaihtoehdoksi sekaruokavaliolle ja kasviruokapäiviä kannattaa sekaruokavaliotakin noudattavan pitää säännöllisesti.

Kasvisruokavaliota terveellisenä vaihtoehtona puoltavat useat asiat; kasvikuidut, vähäsuolaisuus, kolesterolittomuus, kovan rasvan vähyys, pehmeiden rasvojen runsaus, vitamiinien ja kivennäis- ja hivenainetiheys. Siihen liittyy myös ekologisuus, eettisyys, luonnonsuojelu ja terveysaspektit. Kasvikset, vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät, palkokasvit, pähkinät, siemenet ja viljat muodostavat rungon erilaisille kasvisruokavaliomalleille.

Enemmän energiaa ja jaksamista kasvisruokailijalle ravintolisistä

Tasapainoisen ja monipuolisen vegaaniruokavalion noudattamisessa on lähes mahdotonta saada kaikkia välttämättömiä ravintoaineita ruokavaliostaan. Ruokavaliota kannattaa täydentää muun muassa B12- ja D3-vitamiinilla, usein myös rautavalmisteilla.

Tehokkaasti imeytyvää hemirautaa ei saa kasvikunnan tuotteista, mutta hyviä lähteitä ovat myös täysjyvävilja, soija, linssit, pavut ja pinaatti. Kasviksien sisältämän non-hemiraudan imeytymistä kannattaa vauhdittaa C-vitamiinipitoisilla marjoilla ja hedelmillä. Jos haluat varmistua omista veren rauta-arvoista, kannattaa ne mittauttaa, erityisesti varastorauta-arvo ferritiini.

Kotimaisia viljoja välttävien ongelmaksi voi syntyä B-ryhmän vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden saannin riittämättömyys, samoin kuidun saanti voi jäädä vähäiseksi. B-ryhmän vitamiinit osallistuvat keskeisesti energiantuotantoon.

Mikäli emme saa riittävästi rautaa ja B12-vitamiinia voi se näkyä mm. väsymyksenä ja uupumuksena. D3-vitamiinin puute voi heikentää luustoa ja vastustuskykyä.

Monipuolisesti erilaisia proteiininlähteitä

Proteiinin laatu ei vastaa eläinkunnan tuotteiden tasoa.
Ihmiselle välttämättömiä proteiinien aminohappoja esiintyy tasaisimmin eläinkunnan tuotteissa. Kasvisruokavaliossa jakauma vaihtelee. Kasvissyöjän tulee yhdistellä ruoka-aineita, kuten palkokasveja ja viljaa riittävässä määrin päivittäin.

Kasvisruokavalioon siirtyvän pitää perehtyä aiheeseen huolella, jotta
ruokavalio vastaisi kehon tarpeita ja siten ylläpitää hyvää vireyttä ja
terveyttä. Erityisesti eläinkunnan tuotteita täysin välttävien pitää tuntea ravinnostaan puuttuvat tai vähäisen saannin ravintoaineet ja täydentää näiden saantia ravintolisillä.  

Suomalaiset Vidan ravintolisät kasvisruokailijalle:

• Vida Rauta 50 mg 

•  Vida B12-vitamiini

• Vida Monivitamiini 

• Vida B-vitamiini complex 

// Fytonomi ja ravitsemuksenasiantuntija, Timo Kosonen