Liiallinen ja pitkäaikainen stressi saa polvilleen kovimmankin uratykin

Meille tarjotaan runsaasti mielenkiintoisia haasteita niin
työelämässä kuin vapaa-ajalla. Monet meistä myös ottavat haasteita runsaasti vastaan. Jokainen mielenkiintoinen, itseään fyysisesti tai psyykkisesti kehittävä uusi työ- tai harrastehaaste vaatii meiltä keskittymisenergiaa. Palauttavaan joutenoloon käytetty aika voi jäädä vähäiseksi. Kuormittumisen kasvun myötä keho siirtyy vähitellen stressitilaan, joka on tunnetusti kuluttavaa.

WHO:n mukaan stressi on 2000-luvun pahin epidemia. Stressi liittyy moniin terveysongelmiin ja johtaa huonoihin elämäntapoihin. Sopivasti annosteluna positiivinen stressi pitää elämää yllä, aktivoi ja saa elämän kukoistamaan. Liiallinen ja pitkäaikainen stressi saa polvilleen kovimmankin uratykin.  On hyvä kuitenkin muistaa, että itse stressin juurisyyt on löydettävä ja kuormittavuutta opittava purkamaan.

Ruokavaliolla ja energiansaannilla on merkitystä

Ruokavalion laadukkuudella on yllättävän suuri merkitys tehokkaassa
energian tuotannossa. Piristeet kuten kahvi ovat tekohengitystä. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio takaa kaikki tarvittavat vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet energiantuotannolle, mutta noudattavatko ihmiset suosituksia?

Riippumatta ruokavaliosta ja ravinnonmäärästä energiaa
syntyy biokemiallisten reaktioiden seurauksena ravintoaineita hajotettaessa. Reaktioissa tarvitaan vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Rauta on tunnetusti keskeisessä roolissa hapen kuljetuksessa. Ilman riittävää hapensiirtokoneistoa, energian tuotanto ei ole optimaalista. Raudanpuuteanemia johtaa väsymykseen ja uupumukseen, samoin kuin useiden vitamiinien puute. Erityisesti B-ryhmän vitamiinit ovat isossa roolissa.

Hyväkään ravitsemustila ei estä meitä kuormittamasta itseämme
liiaksi. Hyvän stressitason ylittäminen käynnistää kehossa reaktiosarjan, jossa rauhattomuus voi lisääntyä, nukahtaminen viivästyä, unen määrä ja laatu heiketä. Kierre voi tehdä arjessa selviämisestä haasteellisen.

Ashwagandhan suosio kasvanut vuosi vuodelta – eikä ihme

Erilaisten mielenhallintaohjelmien lisäksi stressaavissa tilanteissa voi kokeilla rohdosvalmiste ashwagandhaa auttamaan kehoa paremmin sopeutumaan lyhyeen stressaavaan elämäntilanteeseen. Nukahtamisen viivästymiseen voi kokeilla ashwagandhan lisäksi melatoniinivalmistetta. Melatoniini tehostaa univalmiutta ja auttaa nukahtamaan. Laadukas ja riittävän pitkä yöuni on paras keino vähentää stressaavan tilanteen kuormittavuutta. 

Vahvan, vatsaystävällisen ja helposti nieltävän Vida Kuulas Shoden® Ashwagandhan ehkä keskeisin käyttöalue liittyy hektisen elämäntyylin aiheuttamaan hermoston ylikuormittumiseen, infoähkyyn, työelämässä ylivenymiseen, liian vähäiseen nukkumiseen, heikkoon unenlaatuun, sokerinhimoon ja suolentoimintahäiriöihin.

Ashwagandhan vaikutusmekanismi

Ashwagandha kuuluu kasvikunnan adaptogeeneihin. Adaptogeenit auttavat kehoa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Ashwagandhan vaikutus liittyy mm. stressihormoni kortisolia alentavaan ja laajalti kehoa tasapainottavaan vaikutukseen, aktivoiden henkisiä ja kognitiivisia toimintoja, rentouttaen, lievittäen stressiä, parantaen unta. Liiallisen stressin alla kamppailevalle nämä ashwagandhan vaikutukset ovat enemmän kuin toivottuja. Ei ole ihme, että Ashwagandha-valmisteet kiinnostavat ja auttavat arjessa pärjäämistä.

Stressi on kuin hyvä renki, mutta huono isäntä. Erilaisilla asioilla voidaan lievittää liiallisen ja pitkittyneen stressin aiheuttamia useita oireita. On hyvä kuitenkin muistaa, että esimerkiksi raudanpuutoksesta johtuvaa väsymystä tulee hoitaa asiaan kuuluvalla tavalla.

Suomalaisen Vidan tuotteet väsymykseen ja stressin hallintaan:

Vatsaystävällinen Vida Rauta

Vida Melatoniini 1,9 mg

Vida B-vitamiini Complex

Vida Ashwagandha Shoden®

Vida Kuulas B-vitamiini Panmol®

// Fytonomi ja ravitsemuksenasiantuntija, Timo Kosonen