Mistä vastustuskyky muodostuu ja miten voimme vaikuttaa siihen itse?

Terveys ja vastustuskyky ovat nousseet voimakkaammin mukaan keskusteluihin viimeisen puolentoista vuoden aikana. Terveellisenkin
ruokavalion ohella herää kysymyksiä, miten voimme itse vastustuskykyyn vaikuttaa ja miksi ravintolisät ovat niin tärkeitä?

Hyvä vastustuskyky, suojaa kehoamme infektioilta ja ulkoisilta sekä sisäisiltä ”hyökkäyksiltä”. Keho oppii myös puolustautumaan tunkeutujia vastaan hankitun immuniteetin avulla. Kehon puolustuskyvyn taustalla toimii monimutkainen järjestelmä, jonka tehtävänä on tunnistaa kehoon kohdistuneet uhkatekijät ja tuhota ne ilman, että keho itsessään joutuisi hyökkäyksen kohteeksi.

Elämäntavoilla, ympäristötekijöillä, ruokavaliolla ja hapetusstressillä on vastustuskykyä heikentävää vaikutusta kaikissa elämänvaiheissa. Elämän eri vaiheissa saatamme huomata vastustuskyvyssämme
muutoksia. Usein kuulee aikuisten toteavan, että he eivät ole nuorempana juurikaan sairastelleet flunssaa, mutta iän myötä tilanne on muuttunut.

Ravintoaineilla rakennetaan ja ylläpidetään hyvää vastustuskykyä

Immuunijärjestelmän ylläpitäminen on energian suhteen kuluttavaa. Immuunipuolustuksen solujen toiminta edellyttää hyvää, toimivaa ruokavaliota. Tietyt vitamiinit ja hivenaineet ovat keskeisessä roolissa vastustuskyvyn kannalta. Niitä ovat A-, C-, D-, E-, B2-, B6-, B12-vitamiinit, foolihappo, beetakaroteeni, rauta, seleeni ja sinkki. Näiden vitamiinien ja hivenaineiden saanti edellyttää terveyttä edistävää ruokavalion oikeaoppista koostamista ja riittävää energiansaantia. Pystymmekö arjessa toteuttamaan ravitsemussuositusten mukaisesti koostettua ruokavaliomallia ja varmistamaan sitä kautta riittävien vitamiinien ja hivenaineiden saantia?

Vitamiinien ja hivenaineiden saantia voimme varmistaa myös ravintolisien avulla. Lisäksi voimme huolehtia vastustuskyvystä välttämällä liiallista stressiä, kiinnittämällä huomiota hyvään unenlaatuun, liikkumalla ja nauttimalla vapaa-ajasta. 

Joidenkin vastustuskyvyn kannalta keskeisten vitamiinien ja hivenaineiden saannin riittävyyttä voi käydä mittauttamassa verikokein. Näistä käytetyimpiä ovat raudan ja D-vitamiinin statuksen määrittäminen.

Monivitamiini täydentää terveellistäkin ruokavaliota

Monivitamiinivalmisteilla voi varmistaa vastustuskyvylle tärkeiden suojaravintoaineiden riittävä saanti. Muistetaan kuitenkin, että monivitamiinivalmisteet eivät kompensoi vastustuskykyä koettelevia huonoja elämäntapoja.

Tarjolla on runsaasti vitamiinivalmisteita. Uusimpana kasvien
itsensä tuottamia vitamiineja, jotka vastaavat ravinnosta saatavia vitamiineja imeytyvyydeltään ja hyväksikäytettävyydeltään. Kasvien tuottamia vitamiineja sisältävän Vida Kuulas monivitamiinivalmisteen annostuksen ei tarvitse vastata 100 prosenttia päivittäisen saannin viitearvoja. 25 %:n lisäys vastaa neljänneksen lisäystä viitearvojen osalta suositellun keskimääräisen ruoansaannin määrässä.

Syksy tuo tullessaan raikkaita ulkoilukelejä liikkujille tehostamaan vastustuskykyä. Nauti ulkoilmasta ja nappaa nämä tärkeät ravintolisät vastustuskyvyllesi!

Suomalaisen Vidan ravintolisät vastustuskyvyllesi:

Vida D-vitamiini

Vida C-vitamiini

Vida Sinkki 25mg + B6

Vida MultiDuo

Vida Kuulas Monivitamiini Panmol ® 

 

// Fytonomi ja ravitsemuksenasiantuntija, Timo Kosonen