Mitä vitamiineja lapsi tarvitsee?
• 4.1.2024 •

Tiedätkö, miten voit tukea lapsen kasvua ja hyvinvointia vitamiineilla?

Lapsen keho kasvaa ja kehittyy nopeasti. Tärkein vitamiinien lähde lapselle on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio, mutta joissakin tilanteissa myös lisävitamiinit saattavat olla tarpeen.
Oman lapsen terveys on jokaiselle vanhemmalle ensisijaisen tärkeä asia. Monen mieltä askarruttaa etenkin lapsen riittävä vitamiinien saanti, eikä syyttä: vitamiinit ja kivennäisaineet ovat elintärkeitä lapsen terveelle kasvulle ja kehitykselle.

Milloin on aika suunnata vitamiinipurkille?

Ruokamieltymykset, allergiat, nopeat kasvupyrähdykset, aktiivinen liikunnan harrastaminen tai sairastelu voivat kaikki lisätä lapsen vitamiinien tarvetta. Jos lapsi ei syystä tai toisesta syö tai voi syödä monipuolisesti kasviksia, hedelmiä, maitotuotteita tai kalaa, on aika tarkastella lisävitamiineja ruokavalion tukena.

Erilaisilla vitamiineilla ja kivennäisaineilla on omat tehtävänsä lapsen kasvun ja aivojen kehittymisen tukemisessa. Myös lapsen ikä vaikuttaa vitamiinien tarpeeseen. Etenkin omega-3-rasvahapoilla on iso rooli kasvavan lapsen aivojen kehityksessä ja toiminnassa. Normaalisti lapset saavat tarpeeksi omega-3-rasvahappoja kalaruoista, mutta kalaöljyä sisältävät lisäravinteet voivat olla hyödyllisiä sellaisille lapsille, jotka eivät syö kalaa säännöllisesti tai kärsivät kala-allergiasta.

Auringonvaloa ja voimaa purkista

Tutkimusten mukaan D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina ja lihas- ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Valitettavasti Suomen pohjoisilla leveysasteilla valon määrä ei kuitenkaan riitä tukemaan kehon luontaista D-vitamiinin tuotantoa. D-vitamiini muodostaakin poikkeuksen muihin vitamiineihin nähden: virallisten suositusten mukaan kaikki alle 18-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää 7,5 mikrogrammaa päivittäin ympäri vuoden.
 
Toinen luuston kehittymistä tukeva rakennusaine on kalsium, jota etenkin murrosiässä olevat lapset tarvitsevat runsaasti runsaasti. Maitotuotteet ovat hyvä lähde kalsiumille, mutta kaikille ei maito maistu ja esimerkiksi maitoallergiasta tai laktoosi-intoleranssista kärsivän lapsen voi olla hyvä napata lisäkalsiumia purkista. 

Lisääkö erikoisruokavalio lapsen vitamiinien tarvetta?

Usein vanhemmat saattavat yllättyä siitä, että joillekin lisävitamiineille voi olla tarvetta myös silloin, jos perheessä syödään pääosin luomuruokaa. Luomutuotteet saattavat sisältää vähemmän jodia ja seleeniä, eikä luomumaitoon myöskään lisätä D-vitamiinia tavallisten maitojen tapaan.
 
Myös täysin kasviperäistä vegaanista ruokavaliota noudattavien vähemmän rasvahappoja, B12-vitamiinia, riboflaviinia, A- ja D-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja jodia. Koostamalla ruokavalion monipuolisesti ja täydentämällä sitä vitamiini- ja ravintolisillä, myös lapset voivat noudattaa vegaanista ruokavaliota turvallisesti. Hyvään alkuun pääsee esimerkiksi monivitamiinivalmisteilla

Helpota vitamiineihin liittyviä huolia asiantuntijan vastaanotolla

Muista aina valita vitamiinivalmiste, joka on tarkoitettu lapsesi ikäryhmälle. Vida Monivitamiininalle sisältää yhdeksän välttämätöntä vitamiinia ja sinkkiä pehmeässä ja pureskeltavassa muodossa. Lasten vitamiinien tärkeimpiä valintakriteerejä ovat tuotteen maku ja suositusten mukainen koostumus, ja juuri nämä kaksi asiaa Vida Monivitamiininalle ratkaisee. Koko perheen pehmonallet löytyvät makumixinä päivittäistavarakaupoista metsämarjan ja raikkaan appelsiinin makuisena.

Lähteet:
Vitamiinit, Ravitsemusterapian professori, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab.Lääkärikirja Duodecim https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01300
Vitamin D in Children’s Health, Joy A. Weydert, Department of Pediatrics, University of Kansas Medical Center https://www.mdpi.com/2227-9067/1/2/208